Uredd 2024
Her er presentasjonen av deltakerne i talentprogrammet Uredd - som skrider til verket, våren 2024.
Ellinor Staurbakk
Ellinor har sine røtter fra Engeløya i Nord-Norge. Hun har alltid hatt et stort hjerte for kreativt arbeid. Barndommen hennes på en arktisk øy gjenspeiles i kunsten hennes. Hun finner inspirasjon fra naturen og arkitekturen, samt detaljene i de rommene den skaper. Hennes arbeid innen dans fører henne både utenlands og rundt om i hele landet. For sin bachelorgrad, studerte Ellinor ved Institute of Arts Barcelona, og fortsatte deretter studiene ved London Contemporary Dance School som utvalgt til deres postgraduate kompani Edge. Hun har nå en mastergrad med utmerkelse fra LSCD. Tilbake i Norge startet hun sitt eget kompani, Ærlig Talt Produksjoner, sammen med Thea Melby, og skapte forestillingen Tynn Hud. De jobber nå med å lage en ny produksjon i samarbeid med komponisten Daniel Herskedal, med premiere høsten 2024 under Bodø Biennale. Hun er også en del av det store EU-prosjektet "People Power Partnership" av Pan.Optikum, hvor hun utøver som danser og turnerer med dem i Europa fra 2021 til 2024. Hun var en norsk partner sammen med DAVVI -senter for scenekunst i EU-samarbeid tildelt Ro-cultura stipend, hvor hun i 2023 har opptrådt, koreografert og holdt creation-workshop i Romania. Hun ble tildelt et talentstipend fra Sparebanken i Nord-Norge, som hun brukte til et nytt prosjekt, der hun lærer å danse i fritt fall, og utforske møtepunktet mellom fallskjermhopping og dans fra et kunstnerisk perspektiv. Hun var en del av talentprogrammet Tilt Grow ved Panta Rei danseteater og Talent Norge, hvor hun har utviklet en solo i samarbeid med koreograf Russell Maliphant. Nå gledes det til nye eventyr i tiden fremover med UREDD. Årene i utlandet har lært henne å sette pris på Norge og ønske å bidra til utviklingen av kunstfeltet her. Dette gjør hun også gjennom arbeidet som nestleder i Forum for nordnorske dansere.
Fanny Bjørn
Fanny Bjørn er kostymedesigner og kommer fra Tromsø. Hun arbeider interdisiplinært med tekstilkunst og kostymedesign, ofte med samisk tematikk. Fanny er opptatt av et visuelt univers i møte med tekst. Fanny er ferdig utdanna kostymedesigner ved Kunsthøgskolen i Oslo i mai 2024.
Verket «Sáráhkká (Ipmil lea nissonolmmoš/God is a Woman)», inspirert av samisk mytologi, med utgangspunkt i gudinna Sáráhkká, var en del av Nasjonalmuseets åpning av Thorvald Hellesen-utstillinga mars 2023. Dette var et samarbeid mellom KHiO, museet, og to dansere som aktiverte kostymene. Bjørn gjorde også sin profesjonelle debut som kostymedesigner – og scenograf, samme år, i produksjonen «Veien sitt ansikt», som hadde sin urpremiere under Festspillene i Nord-Norge 2023. Teksten var nominert til Ibsenprisen i 2024.
Guro Utne Salvesen
Guro er en sanger og scenekunstner fra Rogaland, bosatt i Tromsø. Hun har utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, med spesialisering inn mot folkesang, samtidsmusikk og improvisasjon. Som sanger jobber Guro både som solist og ensemblesanger, og du kan høre henne i ensembler som Vokal Nord, Kilden Vokalensemble og folkesangtrioen Aurom.
De siste årene har hun kjent en dragning mot å utvide sitt kunstneriske virke inn mot det frie scenekunstfeltet; med stemme, tekstformidling og komposisjon i fokus. I anledning Skeivt Kulturår 2022 lagde hun forestillingen “Eg er ikkje forelska i Martin!” i samarbeid med tekstforfatter Marte Fillan. Det siste året har hun engasjert seg i miljøet rundt nettverket RadArt på Rådstua Teaterhus og som styremedlem i scenekunstfestivalen Vårscenefest. Gjennom sin deltakelse i UREDD vil hun jobbe med små “musikk-monologer” for å utforske ulike formspråk som scenekunstner. Planen er å skape kortere verk med en åpen form hvor tekstformidling, små eller store lydlandskap og sang henger tett sammen. Dette vil hun utforske gjennom tematikken “Safe spaces” fra et skeivt perspektiv.
Lisa Pedersen
Lisa Pedersen (NO/Sápmi) er en utøvende scenekunstner fra Alta. Hun har bachelor i utøvende musikkteater fra Musikkteaterhøyskolen og videreutdanning innen Kulturledelse og PPU. Etter endt utdanning har Lisa jobbet bredt med kultur og scenekunst og undervist mye for barn og unge.
Gjennom sitt kunstneriske virke utforsker hun interseksjonelle temaer innen det sjøsamiske og lgbtq+, i kombinasjon med samtiden og det urbane nord. Lisa synes det er spennende å jobbe tverrkunstnerisk, i utradisjonelle scenerom og visningsformater. I 2023 hadde hun premiere med sitt første verk som idéskaper, koreograf og utøver med verket “Mii leat // Mii gávdnot” - en audiovisuell installasjon, skapt under kunstnerkollektivet Bárrogiera.
Under Uredd skal Lisa arbeide med en solo danseperformance, hvor hun ser på tradisjonsbruk av arktiske blomster og hvordan vi har brukt dem for å kommunisere med hverandre.
Prokhor Gusev
Prokhor Gusev an exile queer theatre artist working with two unique theatre systems: the new-processual method of Boris Ukhananov and "impulse" method by Tamara Dascinskaya. The base of the system is P.M. Ershov practice, yoga and meditations. He was working a lot as an actor in Russia, Poland, Germany and Norway.
Prokhor has directed the anti-war RuNo Teater's performance "Corridor. New Life". This was made in collaboration with Gulnara Iskakova, Davvi center for performing arts, Teater Innlandet, and with financial support of Barents Secretariat, was the part of several theatre festivals such as Barents Spectacle, Vårscenefest, OFF-Hedda and Politisk Korrekt Teaterfestival. Main themes of his artistic works are exploring the theatre as a spiritual practice, equality and stereotypes about different social roles and expressions, as well as political approach.
Sandra Edvardsen
Sandra Edvardsen er en skuespiller og scenekunstner fra Svolvær i Lofoten. Hun har en bachelor med fordypning i filmskuespill fra Westerdals Oslo ACT, der hun utvekslet til Den Danske Scenekunstskole de siste to år av utdanningen. Hennes bachelorforestilling ble utviklet på Aarhus teater, og satt opp på Kunsthøgskolen i Oslo, samtidig som hun var deltakende i prosjektet From Idea To Stage i regi av Runar Hodne. Etter endt utdanning har hun utforsket flere ulike metoder innenfor skuespill, som blant annet chubbuck, site spesific performance, method acting og improvisasjon. Som et resultat er det kunstneriske uttrykket ofte en eklektisk sammensetning av teknikker. Hun skriver dramatiske tekster, på både dialekt og bokmål, og er en av forfatterne bak antologien Drap og andre idiotiske uhell som blir utgitt i år. Hun er også med i et ensemble med nordnorske kunstnere tilknyttet Den Mangfoldige Scenen, som for tiden arbeider med oppsetning og utgivelse av tekster skrevet på dialekt.
Under Uredd vil hun arbeide med et historisk drama som tar for seg utenforskap, ensomhet, rus og selvmord blant unge i distriktene. Sandra vil videreutvikle seg som kunstner og samtidig bygge et sterkt nettverk av nordnorske kunstnere for å kunne løfte frem historiene til de som faller utenfor. Tematikk som er kontroversiell, ærlig og upyntet går igjen i hennes kunstnerskap.
Eirin Roseneng
Eirin, er fra Manndalen/Alta og bosatt i Oslo. Hun er utdannet skuespiller ved NSKI Høyskole i Oslo. Hun har fra før skapt stykket «7% samisk», om å ikke føle seg samisk nok. Der fungerte hun som dramatiker, produsent, kostymør og skuespiller. Hun jobber ellers med egne prosjekter knyttet opp mot Nord-Norge. "Prosjektet hun skal jobbe med gjennom Uredd er teaterstykket "Skodde", altså tåke. Det handler om psykisk helse, hvordan det er å ikke være psyk nok til å få hjelp.