Vi presenterer deltakerne på ArtLab 2025

Kunstnerne som ble valgt ut er: Navid Rezvani, Elin Már Øyen Vister, Kine Eliassen, Ingrid Steinholt Mortensen, Ivar Beddari, Ellinor Ødegård Staurbakk og Marte Hansen.
Det var en komite bestående av Tale Næss, Ole-Henrik Lifjell og Magda Nordstrøm, som valgte ut kunstnerne – fra en rekordhøy bunke med sterke søknader.
ArtLab er en Serie scenekunstlaboratorier der undersøkelse og utforskning står i sentrum. Kunstneren velger selv hva som skal undersøkes og laborantene tas ut gjennom en årlig Open Call. Målet er å gi laboranten mulighet til å en dykke ned i et materiale, en problemstilling eller en metode. Prosessen er åpen, og trenger ikke lede mot en bestemt produksjon eller et bestemt resultat. Hver lab kan vare fra fire – seks dager. Man kan jobbe individuelt eller i gruppe. Tema, form og antall deltagere bestemmes av laboranten i dialog med Davvi – Senter for scenekunst.
Navid Rezvani

Om ArtLab’en
Ideen for laben til Navid Rezvani, er en utforsking av tematikken ungdomskriminalitet, og forebygging av dette. Temaet vil undersøkes gjennom kunstuttrykk, budskap og virkemidler fra hiphop-kulturen, samt med utgangspunkt i kunstnernes egne livserfaringer.
Prosjektet ledes av Navid Rezvani, og prosjektets deltakere er to medskapende utøvere; Rezvani selv og Robin Silberg – begge profesjonelle breakere/hiphop-dansekunstnere. Visjonen for prosjektet er på sikt å skape en tverrfaglig forestilling for ungdommer, med dans, spoken word og multimedia, med tittelen ”Leading by heart”.
Tematikk
Prosjektet dykker dypt inn i det kraftfulle skjæringspunktet mellom ungdom, innflytelse og ansvar. De to danserne ønsker å kroppsliggjøre den indre kampen mellom dragningen mot destruktive valg, og potensialet for konstruktive valg, transformasjon og meningsskaping som den enkelte ungdom kan oppleve.
I en tid der ungdom bombarderes med ytre press om å tilpasse seg etter kunstige idealer, og en verden preget av overforbruk, materialisme og kommersialisering, ønsker Navid Rezvani med prosjektet å vise en vei fremover for ungdommene. Drevet av sin kjærlighet til kunsten, hiphop-kulturen og det å uttrykke seg kreativt, har han med ”Leading by heart” mål om å inspirere den yngre generasjonen til å heve seg over usikkerhet, selvforakt og distraksjoner fra omverdenen. Danserne illustrerer levende gjennom bevegelse og tekst hvordan det å omfavne sine lidenskaper og være tro mot seg selv kan bidra til selvtillit, håp, personlig vekst, og samfunnsansvar.
Leading by heart er et kall til handling som minner oss om at fremtiden ikke bare avhenger av å styrke unge mennesker, men også av å bygge rollemodeller som inspirerer dem til å overvinne utfordringer og skape positiv endring.
Elin Már Øyen Vister

Helt sørvest, ytterst i Lofoten/Lofuohtta - ti mil ut i havet fra fastlandet, Bodø/Bådåddjå, Nordland/Nordlánnda, - ligger øyriket Røst. Her bor det rundt 500 mennesker, side om side med det som fram til nylig var en av Europas rikeste sjøfuglkolonier. Røst har fortsatt har en av verdens rikeste fiskebestander. Sjølve Røstlandet der folk bor er helt flatt, men sørover dukker fuglefjella opp som perler på en snor. Vedøya er det fuglefjellet som er nærmest oss, og det jeg møter blikket til hver dag.Med båt tar det meg ca 10 minutter etter som vær og vind. Denne sovende kjempen er endel av fjellkjeden Utrøstryggen og ble født for over 300 millioner år sida.
Her har jeg, Elin Már Øyen Vister, som er både skapende og utøvende kunstner vært bosatt fast siden 2015, men jeg kom for første gang til Røst i mars 2010 for å lytte til, og lyd-dokumentere det som var igjen av en sjøfuglbestand i kritisk tilstad. Soundscape Røst har jeg kalt dette kunstneriske forskningsprosjektet som er pågående. I 2020 skjedde det som ingen trodde noensinne kunne skje. Ikke en eneste krykkje hekka på Vedøya lenger, i sterk kontrast til 1980-åra da ca 25.000 par krykkje, 12000 par Lomvi og hundretusener av Lundefugl og alke hekka i fjella. Fjellet har «stilna». Folk sørger, fjellet, fuglan og havet sørger, og jeg sørger. I denne fortvilte virkeligheten, skapte jeg minnesverket «Vedøya-Klagesanger til fuglefjellet som stilna, Akt #1» i 2021.s Og med utgangspunkt i denne historien, fødtes idéen om å skape en musikk teater forestilling som en dag skal bli et samtids-spel som skal framføres på og med fjellet selv.
I prosessen med å jobbe fram forestillinga, trenger vi spillerom til å bare være i lag og jobbe intuitivt. Ikkje jage et resultat.
Kine Eliassen

Eliassen ønsker å bruke ArtLab som en plattform for å utforske historien om Haugnes, en bygd på Andøya som forsvant på 50-tallet. Gjennom laboratoriets tilrettelegging kan hun undersøke den historiske forankringen og den kunstneriske utviklingen av prosjektet, som har som mål å sprenge grensene for hva et tradisjonelt spel kan være - og samtidig vekke bevissthet om en delvis glemt historie.
Kine Eliassen er oppvokst på Andøya og har jobbet målrettet med scenekunsten, både gjennom å produsere egne forestillinger og som en del av et ensemble. Hun har en bachelorgrad i skuespill ved Høyskolen Kristiania hvor hun ble uteksaminert i 2021. Siden endt utdanning har hun jobbet som skuespiller ved Hålogaland Teater. Som utøvende kunstner merker hun hvor mye tilhørighet har betydning for kunstnerskapet og har alltid kjent på takknemlighet over muligheten til kunstnerisk utvikling på egen hjemplass.
Ingrid Steinholt Mortensen

I "Når støvet har lagt seg" skal fem scenekunstnere utforske skjæringspunktet mellom to former innen fysisk teater; koret og gestisk teater, med utgangspunkt i romanen "Vredens Druer" av John Steinbeck, samt historier fra nåtiden og fremtiden. Felles for historiene er at de handler om mennesker som presses til bevegelse.
Vi skal ta for oss grupper som navigerer seg gjennom felles kriser, der hvert individ må balansere sine egne behov med kravene fra gruppen. Å illustrere spenningsforholdet mellom det kollektive og det individuelle er derfor sentral i utforskingen. Disse temaene resonerer sterkt med aktualiteter i dagens virkelighet som migrasjon, klimaendringer og hvordan myndigheter svikter lokalsamfunn.
Prosjektet skal gjennomføres i lokalene til foreningen "Grønnbygget Fellesverksted for Scenekunst" i Sandnessjøen, hvor vi skal samarbeide med lokale amatørskuespillere. Målet er å utforske et fysisk uttrykk som klarer å samle et bredt publikum og aktører til felles refleksjon rundt tiden vi lever i og vår enkeltes plass i det store bildet.
Ingrid Steinholt Mortensen er scenekunstner fra Sandnessjøen med utdanning fra Jacques Lecoq-skolen (2017-19) Hun har tidligere jobbet bl.a som skuespiller og regissør ved Nordland Teater og som skuespiller i oppsetninger med teaterkompanier som Motforestillinger/The Freedom Theatre, NIE teater og som skuespiller på DKS-turné i Nordland. Hun er aktuell som regissør av forestillingen “Ankomst - alene, sammen” på Vinterlysfestivalen 2025. For tiden er hun basert i Oslo og jobber med utvikling av egne prosjekter og er nestleder i foreningen "Grønnbygget Fellersverksted for Scenekunst" i Sandnessjøen.
Ivar Beddari og Ellinor Ødegård Staurbakk

I vår ArtLab vil vi se på hvordan nordlig håndarbeid og aktiviteter, liv og vær, våre kropper og bevegelser? Hvilke aktiviteter og bevegelser har lyd og rytmikk i seg, er en form for musikk, og hva kan overføres og brukes som dans?I ArtLaben på Jillat Samisk Dansesenter i Voullerim vil vi utforske hvordan håndarbeid og husflid kan overføres til dansekoreografi. Vi vil lete etter potensiale for lyd og bevegelse i tradisjonene, for senere å se hvordan man kan overføre tradisjonskunnskap og aktiviteter inn i et moderne forsmspråk for scenen.
Ivar Beddari er skuespiller, manusforfatter og komponist. Han er utdannet ved NSKI Høyskole (NO), The New School for Drama (NYC) og Oriveden Opisto (FIN). I tillegg til å jobbe frilans som skuespiller er han artist og produserer egne forestillinger. Som kunstner jobber han et sted mellom skuespill, bevegelse, poesi, håndarbeid, musikk, samfunnskritikk og kulturarv. Han er involvert i scenekunstfeltet i nord og har de siste årene jobbet med blant annet Kvääniteatteri, Ferske Scener, NOOR Produksjoner, Samovarteateret og Hålogaland Teater. For tiden er han på turné som skuespiller og sanger i “Matka”, produsert av Nordnorsk Jazzsenter hvor han også har skrevet manus. Han er aktuell med “Arven i Nordøst” med Kalabalik, en konsert/monolog-forestilling om vandring og arven etter det kvenske, samiske, karelske, og finske i nord. Våren 2025 premierer han med “Safariland” med Kristinsdottir/Willyson kompani og “Stilla - En forestilling” med NOOR-produksjoner.
Ellinor Ødegård Staurbakk er en danser og koreograf fra Engeløya i Nordland. Hun er utdannet danser ved Institute of Arts Barcelona (BA) og fra London Contemporary Dance School (MA). Ellinor jobber som frilans dansekunstner nasjonalt og internasjonalt, både som skaper av egne verk og som utøver for andre; Russell Maliphant, Riccardo Buscarini, Igor og Moreno, Alleyne Dance, Pan.Optikum, Panta Rei Danseteater mm. Hun startet Ærlig Talt Produksjoner, som blant annet hadde premiere av forestillingen EKKO- Hymne til fjellet under Bodø Biennale 2024, som var en co-produksjon med Stormen Konserthus og Bodø 2024. Staurbakk er sterkt inspirert av naturen og oppveksten i Nord-Norge. Som kunstner er hun nysgjerrig og tester gjerne grenser for bevegelser i møte med ulike naturelementer. Dette har blant annet ført til arbeidet Beyond The Blue med å utforske dans i fritt fall gjennom fallskjermhopping. Ellinor har et stort engasjement for den arktiske scenekunsten og er i sitt femte år som nestleder for Forum for Nordnorske Dansekunstnere. For tiden er hun en del av talentprogrammet UREDD av DAVVI - Senter for Scenekunst og Talent Norge.
Marte Hansen

Ungkunstprosjektet “ Å være”, er en monologforestilling om mental helse rundt det å være ung voksen i en verden styrt av sosiale medier og endeløse timer med scrolling. Og hvordan nettopp dette påvirker den mentale helsen på godt og vondt. Og da spesielt for målgruppen ungdom og unge voksne.
Marte lar seg fascinere av stand-up og måten denne kunstformen så grasiøst klarer å ta opp alvorlige tema, men på en humoristisk måte. Og måten disse kunstnerne klarer å manøvrere seg sømløst gjennom samfunnsaktuelle tema, kompliserte problemstillinger og situasjoner som likevel klarer å fenge og få med seg tilskuerne i prosessen. Den nordnorske humoren er for henne veldig inspirerende med tanke på den ufiltrerte, “rett-fra-levra” måten å uttrykke seg på. Dette ønsker hun å bruke som både virkemiddel og verktøy gjennom forestillingen, i håp om å, i likhet med stand-up, bedre kunne nå ut til publikum. Og uten at det skal gå på bekostning eller undergrave viktigheten og alvoret rundt tematikken som tas opp. Under ArtLaben ønsker hun å forske på dette og på hvordan humor i forestillingen kan skape dynamikk, kontraster og brukes som overraskelsesmoment. Må humor alltid brukes som “comic relief” når man snakker om vanskelige temaer? Eller kan man bruke humor i en annen sammenheng, som å framprovosere andre følelser hos publikum?
Marte Hansen har en bachelorgrad i musikkteater fra Musikkteaterhøyskolen i Oslo. Hun er oppvokst på Borkenes i Kvæfjord der
spiren om å bli skuespiller startet. Etter endt utdannelse hadde hun sin profesjonelle debut ved Nordland Teater og har siden arbeidet bredt innenfor scenekunstfeltet. Hun jobber nå målrettet med sin første forestilling som Ungkunstner for Festspillene i Nord-Norge, hvor forestillingen vil ha sin urpremiere i Juni 2025.