Besøk fra utenriksministeren og NRK

Publisert: 19.01.2023
To kvinner og en mann diskuterer rundt et bord
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), Prokhor Gusev og Gulnara Iskakova. Foto: Thomas Schanche

NRK og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte våre residenskunstnere i kunsthuset vårt - for å høre deres historie.

I et hektisk program på sitt tromsøbesøk, satte Anniken Huitfeldt av tid for å høre historiene til gjestekunstnerne våre, ekteparet Prokhor Gusev og Gulnara Iskakova – som har måttet flykte fra Putins regime i Russland. Utenriksministeren ble så engasjert, at hun på et tidspunkt ba NRK slå av kameraet, slik at de kunne snakke fritt en stund.

Spennende møte

Ekteparet var overveldet over å møte en så høytstående person etter så kort tid i Norge.

Foran kamera uttrykte Gulnara Iskakova sin fortvilelse over forholdene i Russland. Fortvilelse over Russlands angrepskrig mot Russland – og det totale fraværet av kunstnerisk frihet i landet. Hun beskrev også sin kjærlighet til landet og alle de flotte menneskene som bor der. At ikke alle russere er monstre, en kommentar som Huitfeldt besvarte med å stryke henne over hånda.

Prokhor Gusev beskrev den uutholdelige situasjonen for transpersoner som ham i landet. At folk kan bli angitt til myndighetene om mistanker om det myndighetene kalle avvikende seksuell orientering. Han kunne fortelle utenriksministeren at de aller fleste av hans venner og kolleger har flyktet til land som Georgia, Kazakhstan og Argentina. En «hjerneflukt» som vil få ytterligere negative konsekvenser for landet.

Verne om kunstnerisk frihet

Direktør for Davvi – Senter for scenekunst, Susanne Næss Nielsen la til at organisasjonen, med lang erfaring med russisk samarbeid fortsatt skal være et trygt sted for dialog med russiske kunstnere. At invitasjonen til residensoppholdet er en humanistisk handling overfor to medmennesker i en vanskelig situasjon.

En kvinne blir intervjuet av to tv-journalister
Direktør for Davvi – Senter for scenekunst, Susanne Næss Nielsen, i intervju med NRK. Foto, Thomas Schanche

— Som kunstner og selvstendig tenkende vesen er man under konstant press i et autoritært land. Dette er vår måte å insistere på at fri kunst også skal ha en plass i dagens samfunn. Deres residens i Tromsø er vårt forsøk på å verne om kunstnerisk ytringsfrihet, sier direktøren til NRK.

Skille mellom stat og befolkning

Utenriksministeren var rørt etter møtet med gjestekunstnerne.

— Det var fint og ikke minst nyttig å snakke Prokhor og Gulnara. De har fersk kunnskap om situasjonen i Russland – ikke minst for kunstnere.

Til NRK sier hun at det er av stor betydning å skille mellom staten Russland og befolkningen.

— Kanskje bør man ikke snakke i generelle vendinger om hva «russere» gjør eller mener i det hele tatt, sier hun til NRK. Det er Russlands krig, hvor Putin sitter med makta. Det han gjør kan ikke alle russere stå til ansvar for.

Se TV-innslaget fra NRK her

Faksimile fra TV-sending
Faksimile (NRK)

Les NRKs nettartikkel her

Faksimile fra TV-sending
Faksimile (NRK)