Gjestekunstnerne 2024

Publisert: 17.01.2024

Det er med stor glede vi presenterer Davvi – Senter for scenekunst sine to gjestekunstnere for 2024: Sigurd Johan Heide og Rebekka Brox Liabø!

Portrettbilde av kvinne og mann.

Gjestekunstnerordningen er en mulighet for Sigurd Johan Heide og Rebekka Brox Liabø til å utvikle sitt kunstneriske virke i tett dialog med gode sparringspartnere - samtidig som de knytter seg tettere på arbeidet til Davvi – Senter for scenekunst.

I løpet av året skal de blant annet jobbe tett med Barbara Simonsen ved seachangelab.dk - for å drive med praktisk og kunstnerisk laboratoriearbeid hos Seachangelab i Århus. Her er litt av bakgrunnen til årets gjestekunstnere:

Sigurd Johan Heide er en norsk koreograf og danser. Heide har sin utdannelse fra Kunsthøyskolen i Oslo, NTNU og Høgskolen i Tromsø.

Heide har laget og medvirket i flere sceneproduksjoner med folkedans som scenespråk. Han har vært tilsatt ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans i Trondheim, der han blant annet arbeidet med prosjektet «Bygda dansar».

I 2012 startet Heide dansekompaniet Kartellet som har fått navn etter den første forestillingen til kompaniet. Kompaniet bruker folkedans og folkemusikk som scenespråk, og blander gjerne inn moderne elementer, sterk fysikalitet og lek. Heide og Kartellet har vunnet flere priser og har vært med på å gjøre folkedanssjangeren til en nyskapende og relevant del av samtidsdansen.

Heide ser frem til året som gjestekunstner.

«Det blir stas å være gjestekunstner i Davv - Senter for scenekunsti, og jeg håper på konstruktive, utfordrende samtaler med både Davvi og Rebekka. Hovedspørsmålet blir som alltid: Hvordan lager vi scenekunst bygd på estetiske prinsipp fra det nordlige, for det nordlige publikum»?

Rebekka Brox Liabø er utdannet pedagog og har studert ved forfatterstudiet ved UiT- Norges arktiske universitet.

I 2010 ble hennes første scenetekst «Rulletekst» med på Dramatikkfestivalen i Oslo. Samme år startet hun prosjektet «Snakk for deg sjøl». Snakkmetodikken ble utviklet i samarbeid med forskere på UIT og er et demokratisk prosjekt der alle sin stemme skal bli hørt og de unge motiveres til å skrive om sine tanker, refleksjoner og meninger. Arbeidet har resultert i flere forestillinger med utgangspunkt i de unges tekster. Forestillingene er spilt blant annet på Hålogaland Teater, Festspillene i Nord-Norge og Kunstforeningen i Tromsø.

Brox Liabø ser frem til et innholdsrikt år.

«Som gjestekunstner gleder jeg meg til å gå inn i kunstnerskapet mitt og spørre meg selv spørsmål, lære og bli bedre kjent med den andre gjestekunstneren. Er jeg der jeg vil være? Er tekstene jeg skriver låst fast i et kunstnerisk mønster og gjør det samme hver gang? Er tekstene modige? Er jeg fri?

Tusen takk for dette og jeg gleder meg til veien videre som gjestekunstner».