Gjestekunstnere 2023
Det er med stor glede vi presenterer Davvi – Senter for scenekunst sine to gjestekunstnere for 2023: Liv Hanne Haugen og Rawdna Carita Eira!
Gjestekunstnerordningen er en mulighet for Liv Hanne Haugen og Rawdna Carita Eira til å utvikle sitt kunstneriske virke i tett dialog med gode sparringspartnere - samtidig som de knytter seg tettere på arbeidet til Davvi – Senter for scenekunst. I løpet av året skal de blant annet jobbe tett med Barbara Simonsen ved seachangelab.dk - for å drive med praktisk og kunstnerisk laboratoriearbeid hos Seachangelab i Århus.
Liv Hanne Haugen - Tromsø
Liv Hanne Haugen arbeider både nasjonalt og internasjonalt, med utgangspunkt i Tromsø. Hennes virke er både som dansekunstner, sanger, tekstforfatter og produsent. Siden 2018 er hun fast ansatt ved Skuespiller og Danseralliansen (SKUDA).
Hun er utdannet fra blant annet London Contemporary Dance School, og School for New Dance Development, Amsterdam. I tillegg har hun gått på Forfatterstudiet ved Arktisk Universitet (UiT).
I samarbeid med Anne Katrine Haugen driver hun Haugen Produksjoner. Deres første produksjon Søstre (2003) ble innkjøpt av de fleste fylker i fbm. Den Kulturelle Skolesekken samt Riksteatret for landsdekkende turné. I 2023 startet hun eget foretak, Liv Hanne Haugen AS. Dette i forbindelse med prosjektet Soul'O.
Hun har lang erfaring som danser fra Belgia med blant annet Wim Vandekeybus og Pierre Droulers. Og i Norge har hun blant annet arbeidet med Stellaris DansTeater og Nordting. I 2022 mottok hun Fond for Utøvende Kunstneres, Rolf Gammlengs prisen for sitt utøvende virke.
Hun har laget egne koreografier siden 1996 og knytter til seg samarbeidspartnere fra de fleste andre kunstfelt. Hun har hatt nære samarbeider med bl.a. artisten Mari Boine og installasjonskunstneren Lawrence Malstaf. I tilegg synger og skriver hun musikk i det fransk-norske bandet LIV, som turnerer Europa og Norge. Så langt har de gitt ut to plater.
Haugens forestillinger vises både i større festivaler og i intime settinger og scenerom. Hennes kunstneriske arbeid er originalt, preget av sterk indre drive og inspirert av det nordnorske landskapet i et globalt perspektiv. Arbeidet preges av kollektivitet og inkluderende prosesser, og hun var med på å stifte kunstnerkollektivet 'Bains::Connective' i Brussel og RadArt – Nettverk for Fri Scenekunst. Hennes kunstneriske praksis inkluderer også undervisning og mentorship.
Hun var festivalkunstner under DanseFestival Barents 2013, og har har mottatt Statens Kunstnerstipend i til sammen 8 år.
Rawdna Carita Eira - Guovdageaidnu/Sør-Helgeland/Finnskogen.
Rawdna Carita Eira er poet, dramatiker, låtskriver og oversetter med utdannelse fra Forfatterstudiet i Tromsø (UiT) i 2008-2010, Høgskolen i Nesna og Samisk Høgskole (1999-2004). Hun skriver på både norsk og nordsamisk.
Debuterte som dramatiker i 2005 med monologen «Elle muitalus/Elens historie».
Nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for sin første diktsamling «ruohta muzetbeallji ruohta/ løp svartøre løp» i 2012. Samme år ble hun også nominert til Den norske Ibsenprisen for teaterstykket «Guohcánuori šuvva/Sangen fra Rotsundet».
Rawdna elsker å jobbe med tekst til musikk, og 2020 ble hun sammen med komponist Britta Byström (Sverige) nominert til Dora Mavor Moore Award i Toronto, Canada for operaen "Gállábártnit" i kategorien «Outstanding New Opera».
Hun skrev tekst til filmmusikken i filmen «Kautokeino-opprøret» (Elle) i 2008, og har senere skrevet tekster for Mari Boine, Frode Fjellheim og flere andre artister. Har også gjendiktet verker av flere andre poeter/dramatikere mellom norsk/nordsamisk.
I 2014 ga hun ut cd´en «Circus Polaria» med egne tekster og egen musikk i samarbeid med Roger Ludvigsen og Kjetil Dalland – et poetisk og musikalsk univers ved iskanten.
I 2017 var hun tekstforfatter for den offisielle jubileumsforestillingen «Jielemen aavoe» for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og Kringkastingsorkesteret (KORK). Forestillingen ble overført på TV i NRK/SVT/ YLE og kan fremdeles ses på NRKs nett TV.
I 2018 samarbeidet hun med komponist Håvard Lund om å skape verket "Duvvene" - en sangsyklus på 10 sanger på nord-, lule- og sørsamisk med historier fra øyriket i Nordland. Verket ble produsert av Scene Nord i flere versjoner, og vokalistene i prosjektet var Marja Mortensson, Niko Valkapää og Inga-Máret Gaup Juuso.
I 2021 samarbeidet hun med Kristin Bjørn og skrev stykket "Muohtadivggažat - Lyden av snø" et flerspråklig teaterforestilling for Ferske Scener i samarbeid med Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš. Forestillingen hadde urpremiere på Festspillene i Nord-Norge.
Rawdna jobber til daglig 100% som inspisient ved Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, i tillegg til å ha sitt eget foretak «Guovssu Production». Hun er en av kunstnerne tilknyttet kunstnerkollektivet «Dáiddadállu» i Guovdageaidnu. Hun har en spesiell kjærlighet for historier om menneskene i nord, i møtepunktet mellom ulike kulturer, språk og vår felles historie. Hva kan vi lære av hverandre? Hvilke muligheter gir det oss?
I 2023 har hun fått tildelt Statens Kunstnerstipend i ett år og er gjestekunstner på Davvi.
Hun har nettopp hatt urpremiere på verket "Bjørnejegeren Ol Tomså" med tekst av Rawdna og musikk av Frode Fjellheim; et bestillingsverk fra Arktisk Filharmoni for orkester, en joiker, en operasolist og to dansere. Hun er akkurat nå midtveis i arbeidet med librettoen sin neste opera "Eatnama váibmu - Jordens hjerte"sammen med komponist Britta Byström, og skal også gjøre ferdig en omarbeidelse av stykket "Guohcanuorišuvva - Sangen fra Rotsundet" til Kventeatret i løpet av året. I tillegg deltar hun i to internasjonale samarbeids-prosjekter som produseres i Canada; "Echo - memories of the world"; et internasjonalt multimediaprosjekt med kunstnere fra Canada, Norge, Mali og Østerrike med overskriften "How do we speak to the future?" og "Kiuryaq"; - et multimediaprosjekt som involverer kunstnere fra Canada og Sápmi og tar for seg ulike fortellinger og forestillinger knyttet opp mot Nordlyset. Dette prosjektet produseres av teaterkompaniet Theaturtle (Toronto) i samarbeid med Akpik Theatre (Yellowknife).
Under, kan du høre Gjestekunstnerne Liv Hanne Haugen og Rawdna Carita Eira dele erfaringer fra det rikholdige året - sammen med mentor Barbara Simonsen.
Tidligere gjestekunstnere har vært
2022: Eva Svaneblom og Ida Løken Valkeapää
2021: Thomas Voll
2020: Maria Landmark og Silje Solheim Johnsen
2019: Elle Sofe Sara
2018: Iselin Borgan og Kari Skotnes Vikjord