Vi presenterer deltakerne på ArtLab 2024

Aktuelt
Publisert: 07.03.2024
Mann på en scene omgitt av hvitt tøy.

Vi mottok i alt 61 søknader til sin Open Call for ArtLab 2024. Seks laboranter ble valgt ut: dramatiker og forfatter Mari Andreassen, scenekunstner Kristina Junttila, dansekunstner-duoen Meløe og Engebretsen, dansekunstner Yohei Hamada, dramatiker Rawdna Carita Eira og dansekunstner Chollada Phinitduang.

Portrettbilde av kvinne
Mari Andreassen. Foto: Anna Julia Granberg

Mari Andreassen er bosatt i Tromsø og har jobbet i ulike konstellasjoner med performancekunst, scenekunst og skjønnlitteratur. Hun har skrevet og utgitt skuespill, noveller og romaner, og arbeidene hennes har vært nominert til flere priser.
I sin lab vil Andreassen undersøke den menneskelige hjernen. Hun vil se på den høyre og venstre hjernehalvdels kvaliteter og begrensninger. Er det mulig, spør Andreassen, å lage to sceniske karakterer som representerer disse to halvdelene? To karakterer med sine helt egne ferdigheter, særegenheter, språk og tilnærming til verden. Teamet vil både arbeide med tekst og med improvisasjoner på gulvet. Med seg i laben vil Andreassen ha to skuespillere og en regissør.

Laben vil gå av stabelen på Rådstua Teaterhus i april i år.

Portrettbilde av en kvinne
Kristina Junttila. Foto: Kristina Junttila

Kristina Junttila er en norsk/finsk performancekunstner, regissør, pedagog og forsker. Junttila er bosatt i Tromsø der hun er kunstnerisk leder for scenekunstkompaniet Ferske Scener. I sitt virke er hun opptatt av hele konteksten rundt en forestilling. Hun er opptatt av å ha fokus på deltakelse, på endring, og på å utvide hvilke former en forestilling kan ha.

I laben vil teamet hennes ta publikum med seg til Finnheia utenfor Tromsø. Der vil hun hun gi publikum en personlig forestillingstelefon som guide og gjennom det utforske det komplekse forholdet mellom kroppen, naturen, stedet og digital teknologi. Inspirasjon og tekst hentes fra boka "Herrene sendte oss hit", skrevet av Elin Anna Labba.
Laben er et samarbeidsprosjekt mellom Junttila/Ferske Scener og Maria Oiva og Reality Research Center i Helsinki.
ArtLaben vil gå av stabelen under Vårscenefest våren 2024.

Portrettbilde av en mann og en kvinne.
Marit Meløe og Anders Engebretsen. Foto: Hilde Hansen

Meløe/Engebretsen er en duo bestående av dansekunstnerne Marit Meløe og Anders Engebretsen. De har begge medvirket i en rekke sceniske produksjoner og jobbet mye med dans i det offentlige rom både sammen og gjennom egne prosjekter. Meløe/Engebretsen har en åpen og leken tilnærming til dans og bevegelse og lar seg inspirere av mennesker, bystrukturer og naturlandskap i sine prosjekter.
Laben de skal ha, har bakgrunn i et feltarbeid der duoen jobbet med å transformere kart til koreografi. Nå ønsker de å se på hvordan lyd – innsamlet (field-recordings) eller skapt gjennom koreografi, kan være med på å forme/ påvirke dette materialet. Målet er å skape scenekunst som kan vises utenfor scenerommet. Det kan være seg i ei fjellside, på et torg, på en grus-sti, eller i et sykehjem.
Laben vil gå av stabelen på sensommeren 2024.

Portrettbilde av en mann
Yohei Hamada. Foto: Shiho Furumaya

Yohei Hamada er en japansk dansekunstner med base i Bodø og Bergen.
Som danser og koreograf søker Hamada seg mot det tverrfaglige. Affordance og Tensegrity er nøkkelbegreper i hans praksis, og hans interesserer spenner fra matematikk og arkitektur til snekring og kampsport.

I sin lab vil han sammen med scenograf Olga Regitze Dyrløv Høegh undersøke og utfordre relasjonen mellom kropp og materiale. Hamada er opptatt av hvordan kroppen utgjør et samfunn av celler. Denne samfunns-kroppen lever i tett symbiose med sine omgivelser og det miljøet den virker i. Det er samhandlingene inne selve kroppen, og mellom kropp og miljø Hamada og Dyrløv Høegh vil undersøke. Gjennom å invitere inn en samfunnsviter og/eller en dramaturg, ønsker de å åpne opp for en tenkning som beveger ut over det rent koreografiske.
Laben vil finne sted høsten 2024.

Portrettbilde av en kvinne
Rawdna Carita Eira. Foto: Per Heimly

Rawdna Carita Eira er poet, låtskriver og dramatiker bosatt i Kautokeino. Til daglig jobber hun på Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš. Eira skriver også tekster for og sammen med andre artister.
I sin lab vil Eira arbeide tett med musiker Johannes Smed. Sammen vil de gå inn i en historie om en samisk landnåmskvinne som dro til Island på slutten av 800-tallet, og som gikk i land i Bolungarvik sammen med sin sønn. I arbeidet med denne historien ønsker Eira og Smed også å ha med seg en danser. Undersøkelsene de gjør i laben vil være både tekstlige, fysiske og musikalske.
Laben vil gå av stabelen på tidligvinteren 2024.

Portrettbilde av en kvinne
Chollada Phinitduang. Foto: Tamara Leroy

Chollada Phinitduang er en Thai-Norsk dansekunstner, performancekunstner og koreograf, utdannet fra HFDK - Høyskolen for dansekunst i Oslo.
Hun er opptatt av å å skape en bro mellom Thailand og Norge og spørsmål rundt eksistens, kulturell identitet, tilhørighet og kollektiv bevissthet er sentrale i hennes arbeid.
I sin praksis omfavner hun blant annet 'slowness' og poesi, og i laben hun skal ha gjennom ArtLab, ønsker hun å undersøke langsomhet som metode.
I samarbeid med lyddesigner Lars Andreas Nilssen og video- og filmkunstner Aleksander Johan Andreassen vil Phinitduang utfordre vår forståelse av tid. Sammen vil de undersøke det ikke-lineære og subjektive ved vår tidsfølelse, og forsøke å spille med tidens elastisitet.

Foto av det øverste bildet: Thor Brødreskift