Residenskunstnere til Tromsø

Publisert: 08.12.2022


Prokhor Gusev
Prokhor Gusev gleder seg til å samarbeide med kunstnere i nord - under trygge forhold.

Prokhor Gusev og hans kone får en trygg havn i Tromsø som residenskunstnere - fasilitert av Davvi - Senter for scenekunst.

Begge har tung kompetanse innen scenekunst, blant annet som regisører. Ut juni måned skal paret bo og jobbe i et sentrumsnært hus - der det er planlagt en rekke prosjekter for Davvi - Senter for scenekunst, som lokale kunstnere skal trekkes inn i. Blant annet skal de sette opp stykket “Koridor”.

Opposisjonelle kunstnere

Kultur- og likestillingsdepartementet, som finansierer oppholdet, har støttet Norsk-russisk kultursamarbeid siden 2019. Koronaepedemien la naturlig nok en kraftig demper på dette arbeidet. Krigen i Ukraina har har satt en stopper for alle videre planer for offisielle kultursamarbeid med Russland. Runo Teater, med Ekaterina Bespalova i spissen, hadde også ubrukte prosjektmidler for norsk-russisk samarbeid tilgjengelig. Sammen med Davvi - Senter for scenekunst, søkte de departementet om å bruke tildelte midler til residens for en eller to russiske kunstnere som er i opposisjon til krigen og regimet i Kreml. Etter åtte måneder, omfattende korrenspondanse og en god del praktiske og juridiske utfordringer lyktes det endelig. Prokhor Gusev kom til Tromsø 27. november. Ektefellen er ventet til Tromsø i løpet av desember.

Verne kunstnerisk ytringsfrihet

Direktøren for Davvi - Senter for scenekunst, Susanne Næss Nielsen, er glad og lettet for at residensene endelig har kommet i orden.
- Selv om det uten tvil er mest vanskelig for Ukrainere, er dagens politiske klima også en svært vanskelig situasjon for russiske dissidenter. Vi har en årelang relasjon til russiske kunstnere og russisk kulturliv. At vi nå tar imot to russiske kunstnere er først og fremst en humanistisk handling overfor to medmennesker i en vanskelig situasjon. Som kunstner og selvstendig tenkende vesen er man under konstant press i et autoritært land. Dette er vår måte å insistere på at fri kunst også skal ha en plass i dagens samfunn. Deres residens i Tromsø er vårt forsøk på å verne om kunstnerisk ytringsfrihet.

Fortvilet situasjon

Ekteparet ble kanalisert til Davvi gjennom nettverket “Artists at Risk”, på bakgrunn av risikoen de lever under og kompetansen de besitter. Prokhor Gusev forteller om en fortvilet situasjon i Russland gjennom flere år.

- Som en del av LHBIQ+ miljøet, måtte jeg velge mellom å holde kjeft og gjøre jobben min i stillhet, eller å uttrykke meg selv og miste muligheten til å jobbe. Dette ble stadig vanskeligere i Putins Russland, sier Gusev.

Den fortvilte situasjonen ble fort dramatisk etter Russlands invasjon av Ukraina, fortsetter han.

- Jeg skjønte at jeg sto i fare for å bli innrullert i den russiske hæren. Jeg og folkene rundt meg trodde ikke på de åpenbare løgnene om at Russland skulle befri ukrainerne fra et nazi-regime. Jeg ville ikke være en del av et samfunn som går til angrepskrig mot et fredelig naboland.

Kunstnerliv i Kasakhstan

Så Gusev fikk hjelp av “Artist at Risk” for å komme seg i trygghet i Kasakhstan, mens kona ble igjen i Moskva. Han var ikke alene om å reise.

- Jeg hadde allerede mange venner og et stort nettverk da jeg kom til Kasakhstan. Mens jeg var i Almaty i Kasakhstan, kom faktisk halvparten av de ansatte fra The Stanislavski Elektrotheatre, der jeg hadde jobbet i Moskva, til Almaty.

Gusev og kollegaene fra Russland opplevde mye bedre arbeidsforhold mens de var på flukt i det østasiatiske landet.

- Mye på grunn av “hjerneflukten” fra Russland, var det enkelt å komme i kontakt med folk som ville være med å lage kunst. Almaty er i ferd med å bli en kunstmetropol! I løpet av måneder ble det satt opp 17 premierer på forestillinger fra miljøet jeg ble en del av. I Russland ville det tatt 17 år, ler han.

Få folk sammen

Karl Pettersens Gate 30 B
Lokalene i Karl Pettersens gate skal fylles med folk og spennende møter. Fv: Musiker Andrei Antrushin, prosjektleder Ekatarina Bepalova, dramatiker Daria Glenter og Prokhor Gusev.

Sammen med kona, ønsker han også å bidra inn i kunstmiljøet i Nord-Norge.

- Vi ønsker å lage workshops og sette opp forestillinger med folk fra ulike kulturer og miljøer som er representert i landsdelen. Det blir spennende å høre andres syn på verden. Kanskje endres også egne perspektiv, tenker han høyt.

Gusev synes det er spesielt viktig at ulike folk kommer sammen.

- Dette er nettopp det motsatte av det dagens myndigheter i Russland prøver å få til. De ønsker å skape ytre og indre fiender. Splid mellom land. Splid mellom unge og gamle - mellom skeive og streite.

Føler seg hjemme

Prokhor Gusev hadde ingen kontakter med kunstmiljøet i Nord-Norge før “Artists at Risk” knyttet kontakt. Men han trives allerede i Tromsø.

- Min mor er av Komi-folket i nord og far kommer fra finskspråklige folkeslag fra områder rundt St. Petersburg, der jeg vokste opp. Jeg føler en resonans med fjellene og havet her. Det er uventet - men jeg føler meg allerede hjemme, smiler Gusev.