Davvi - Senter for scenekunst mottar 3,5 millioner fra Samfunnsløftet!

Aktuelt
Publisert: 19.03.2024

Samfunnsløftet har i dag tildelt Davvi - Senter for scenekunst 3,5 millioner til prosjektet Davvi Scene/Davvi Lávdi. Norges første mobile og nomadiske scenekunstlavvo er dermed et stort steg nærmere realisering!
Siste oppdatering er at Kulturrådet og Nordenfjelske Bykreditts Stiftelse også støtter etableringen av Davvi Scene.

Davvi Scene/Davvi Lávdi er en mobil og nomadisk scenekunstlavvo. Arenaen vil turnere landsdelen og tilbyprofesjonelle fasiliteter for produksjon, utforskning og samarbeid for scenekunstnere i hele Nord- Norge. Det primære formål med Davvi Scene/Davvi Lávdi er å tilby scenekunstmøter på steder uten tilrettelagt infrastruktur for scenekunst.

- Vi er utrolig glade for at SpareBank 1 Nord-Norge ser verdien av Davvi Scene/Davvi Lávdi. Dette er en helt unik måte å spre kulturopplevelser i mange små kommuner som ikke har infrastruktur i dag, sier Susanne Næss Nielsen, direktør i Davvi - Senter for scenekunst og påpeker at Nord- Norge har stor mangel på tilgjengelige prøve- og produksjonsrom for scenekunst og særlig stor mangel på produksjonsfasiliteter for dans.

Davvi Scene/Davvi Lávdi blir verdens største lavvo, med et scenegulv på 174 m2. Publikumskapasiteten vil variere fra rundt 100 stående gjester, til mellom 30 og 60 sittende publikummere. Når lavvoen er rigget opp, omgjøres fraktcontainerne til garderober og oppholdsrom. På sikt er målet å utstyre lavvoen med solcellepaneler og gjøre den helt uavhengig av strømtilkobling i sommerhalvåret.

- Vi har lang erfaring i å jobbe med store avstander og finne løsninger for alt som ikke finnes. Dette er helt åpenbart et paradigmeskifte for hvordan vi jobber med å skape store scenekunstopplevelser på små steder, fortsetter Nielsen.

For SpareBank 1 Nord-Norge er kulturarbeid som omfatter hele landsdelen en viktig grunn til å støtte prosjektet.

- - Dette prosjektet er et skikkelig kinderegg! Verdens største lavvo skal bygges, det vil bringe store kulturopplevelser til små steder og det skal bidra til å løfte scenekunstfeltet i nord. Slike kinderegg er det ikke mange av. Vi ser fram til at den nomadiske scenen blir etablert og ikke minst til opplevelsene som skal skapes der fremover, sier Gudrun Gulldahl, banksjef i SpareBank1 Nord-Norge.

  • - Det frie scenekunstfeltet har stor betydning for kreativt mangfold, og dette prosjektet gir helt nye muligheter for kulturopplevelser i hele Nord-Norge. Davvi Scene/Davvi Lávdi tilfører lokalmiljøene en fantastisk arena som gjør at kunsten kan utøves i hele landsdelen. Vi ser virkelig fram til opplevelsene som skal skapes på denne scenen, fortsetter Gudrun Gulldahl.

Muligheten for å jobbe med scenekunst mange ulike steder vekker stor begeistring blant scenekunstnere i nord.

Koreograf Eva Svaneblom sier:

- Davvi - Senter for scenekunst er en trygg havn for meg i mitt kunstnerskap. En havn som føles full av historie og fremtidsånd! At vi i Nord-Norge skal ha en nomadisk scene føles utrolig vakkert. Jeg er selv oppvokst i en liten by og vet hvor viktig det var for meg å få besøk av kompanier som viste scenekunst, da det lokale scenekunstmiljøet var lite. Tenk at denne scene-lavvoen skal kunne nå mindre steder rundt i regionen! Jeg er glad på publikums vegne, de som skal få møte denne lavvu og kunstnerne den bringer med seg. Jeg gleder meg også til å spille forestilling i lavvuen på et tidspunkt!

Også i et samisk perspektiv gir det mening med et nomadisk scenehus. Koreograf og filmskaper Elle Sofe Sara har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse og oppmerksomhet for sitt kunstneriske arbeid.

  • - En nomadisk scene for mitt kunstnerskap vil bety at jeg vil kunne vise dans på plasser der det ikke er en scene. Det betyr at man kan nå ut til alle slags folk. Kanskje vi til og med kan vise dans i denne lavvoen under reinflytting. Hvert år er vi masse familier fra indre Finnmark som flytter til kysten. Det hadde vært helt crazy om det plutselig var tilbud om å se en forestilling der, sier Elle Sofe Sara og fortsetter:
  • - Davvi-Senter for scenekunst betyr så mye for mitt kunstnerskap. De har vært der for meg helt fra starten og gjennom de har jeg fått både residens, produsent hjelp, muligheter for visninger og ikke minst det å sparre med de ansatte og tenke stort. De har alltid gitt meg en følelse av at alt er mulig. Og det er så herlig og viktig som kunstner. Man får jo ofte nok avslag og avvisning.

Davvi - Senter for scenekunst er et kompetansesenter for scenekunst i Nord-Norge og jobber for å synliggjøre scenekunst samtidig som de bidrar til å skape aktivitet og opplevelser for befolkningen i hele landsdelen. Davvi Scene/Davvi Lávdi er i så måte et viktig steg nærmere målet om å bidra til aktivitet og utvikling, også utenfor de større byene.

Kontaktinformasjon:
Direktør Susanne Næss Nielsen, susanne@davvi.org, telefon 48 24 33 73 Banksjef Gudrun Gulldahl, gudrun.gulldahl@snn.no, telefon 980 74 454

Fototekst:

Det var skikkelig gladstemning blant de frammøtte scenekunstnere da nyheten om støtte til Davvi Scene/Davvi Lávdi ble sluppet på kontoret til Davvi - Senter for scenekunst. I midten ses direktør Susanne Næss Nielsen heve kaffekoppen sammen med styreleder Maria Utsi.
Fotograf: Håkon Steinmo, SpareBank 1 Nord-Norge

Illustrasjon: 3RW Arkitekter


Glede og begeistring på Davvi-kontoret!
Det var skikkelig gladstemning blant de frammøtte scenekunstnere da nyheten om støtte til Davvi Scene/Davvi Lávdi ble sluppet på kontoret til Davvi - Senter for scenekunst. I midten ses direktør Susanne Næss Nielsen heve kaffekoppen sammen med styreleder Maria Utsi. Fotograf: Håkon Steinmo, SpareBank 1 Nord-Norge
SpareBank1 Nord-Norge
SpareBank1 Nord-Norge støtter Davvi Scene gjennom Samfunnsløftet.
Nordenfjelske Bykreditts Stiftelse
Logo til Nordenfjelske Bykreditts Stiftelse
Kulturrådet
Logo fra Kulturrådet